Welcome, Autel Pilots!
Join our free Autel drone community today!
Join Us

Auto take off problem

scottybums

Member
Joined
Jun 3, 2018
Messages
6
Reaction score
1
Age
51
I have a 2 yr old Xstar Premium with the latest firmware installed. Never a single problem until now. When I try to auto take off, it lifts off about 2 feet, then comes back down, lands and shuts props down to pre-takeoff speed. If I manually take off it will not hover, it just drops down (a little too fast) and tries to land. Can’t find any settings that would cause this.

Anyone else experience this and find a solution?
 

Goober

Well-Known Member
Joined
Feb 4, 2018
Messages
379
Reaction score
287
Location
Down the road from Mayberry
Never had that problem, as I always take off/land manually. A quick glance at the manual sez "Auto take off can only be activate after 3 seconds of motor startup and does not work in ATTI mode" - so that would be the first check for me. Might have hit the switch accidentally?
 

Agustine

Well-Known Member
Joined
Jan 18, 2017
Messages
6,850
Reaction score
5,286
Age
65
Location
Northern Ontario
Don't think it would be the ATTI mode. If that was on it should not even take off.
So from the info you have provided all this started right after the firmware update is that correct? When the firmware installed were there any errors? You might try another install and see if that helps. This sounds like a problem Autel support would be better suited to try and solve.
 

scottybums

Member
Joined
Jun 3, 2018
Messages
6
Reaction score
1
Age
51
Checked ATTI, that wasn’t it. Worked fine after the firmware update for awhile, no errors on the install. Just started doing this out of the blue one day. I’ll try to update again and see what happens.
 

Bace14

Well-Known Member
Joined
May 1, 2018
Messages
52
Reaction score
14
Checked ATTI, that wasn’t it. Worked fine after the firmware update for awhile, no errors on the install. Just started doing this out of the blue one day. I’ll try to update again and see what happens.
I'm assuming you updated your batteries with the new update? That would cause an issue also.
 

VincentArnold

New Member
Joined
Jan 9, 2018
Messages
3
Reaction score
0
Age
63
I have the same issue even when I take off manually it will not hover. I have to manually keep power on or it will crash. I contacted Autel they said that they have heard of this before and to send them the drone to check it out. I am trying one more thing before doing that I have re calibrated the controller.
 

scottybums

Member
Joined
Jun 3, 2018
Messages
6
Reaction score
1
Age
51
They told me the same thing. I’ve tried everything, so I guess I’m sending it in.
 

VincentArnold

New Member
Joined
Jan 9, 2018
Messages
3
Reaction score
0
Age
63
Well I am going to send mine in as well. It is kinda weird as it worked last year. This year I did the firmware update and now this happens. The Autel rep said it was not due to the firmware.
 

scottybums

Member
Joined
Jun 3, 2018
Messages
6
Reaction score
1
Age
51
So...I sent my unit in to Autel. They said the main board needs to be replaced, cost of $217 parts and labor. Kind of strange being I don't have many hours on it, no crashes or anything. But I guess it is what it is. Hopefully that fixes it.
 

VincentArnold

New Member
Joined
Jan 9, 2018
Messages
3
Reaction score
0
Age
63
So...I sent my unit in to Autel. They said the main board needs to be replaced, cost of $217 parts and labor. Kind of strange being I don't have many hours on it, no crashes or anything. But I guess it is what it is. Hopefully that fixes it.

Yep I had the same response from Autel total of $217 to replace my drones main board.
 
Last edited:

Eddie

New Member
Joined
Oct 2, 2016
Messages
3
Reaction score
0
Age
56
I have the exactly the same issue, drone was totally fine with 2.0.8 firmware.
After upgrading to 2.0.12, problem.appeared at the first flight.
Contacted Autel Support, they want $217.19 for main board replacement.

I did not see this thread until now, so doubt if this could be an engineering setup.
 

Orvar

New Member
Joined
Apr 18, 2022
Messages
1
Reaction score
0
Age
47
hi guys / girls :) yes, it´s 2022 and I am still on the x-star hehe but this is exactly what I have with my drone and the problem started after a firmware upgrade has anyone idea on if this has been solved other than changing the mainboard is there a possibility to revert to old firmware ??
 

John Allen

New Member
Joined
Mar 21, 2018
Messages
2
Reaction score
0
Age
73
I have a 2 yr old Xstar Premium with the latest firmware installed. Never a single problem until now. When I try to auto take off, it lifts off about 2 feet, then comes back down, lands and shuts props down to pre-takeoff speed. If I manually take off it will not hover, it just drops down (a little too fast) and tries to land. Can’t find any settings that would cause this.

Anyone else experience this and find a solution?
Just a suggestion, open settings on your tablet or phone, whichever one you're using to fly with, go to apps, open star link app, clear the cache, do not clear the data. I have seen this work with other web pages and applications. If that doesn't work, you can try downloading starlink app again, you can find it by putting x-star premium APK in Google. Just today, I had my x-star premium starlink app downloaded to my new tablet and it works just fine. Good luck!
 

Latest threads

Members online

Forum statistics

Threads
9,444
Messages
89,744
Members
7,481
Latest member
DroneZone