Welcome, Autel Pilots!
Join our free Autel drone community today!
Join Us

Standard Controller with Enterprise- No photo settings?

yarrr

Active Member
Joined
Jan 4, 2022
Messages
42
Reaction score
17
Age
41
Just picked up a Standard Controller (for a backup, lighter option, and the RTL button doesn't work on my Smart Controller).

I am able to bind and connect everything with the Standard Controller.

However, I cannot access any photo settings. Everything is greyed out. Can't switch to video, use the camera shutter, etc.

Is this a hardware issue with the Standard Controller?

Another oddity is that the app says new firmware is available (v2.3.8). However, I have updated the vehicle to 2.3.8 via my Smart Controller.

EDIT FOR FUTURE REFERENCE: through some shenanigans and manually updating using the non-Enterprise firmware (what is a brick anyhow?) I was able to get the standard controller set up and working correctly.

Also- the RTL button on the Smart Controller requires a long press - like longer than the customizable button long press. Probably shows up in some video that I never watched.
 
Last edited:

edgardcafe

Well-Known Member
Joined
Nov 23, 2020
Messages
340
Reaction score
174
Location
Fort Lauderdale- FL
You have to run the firmware again with the standard controller. I also have the standard controller and the SC. The firmware for the standard controller is different from SC. Just pay attention before doing it.
 
  • Like
Reactions: Dave Pitman

Dave Pitman

Well-Known Member
Joined
Apr 4, 2020
Messages
527
Reaction score
326
Location
Olympic Peninsula - Washington
I am able to bind and connect everything with the Standard Controller.

However, I cannot access any photo settings. Everything is greyed out. Can't switch to video, use the camera shutter, etc.

Is this a hardware issue with the Standard Controller?

Camera feed and control works for me on a standard controller. Both Android and ios. I am on FW 2.1.77.

Did you install the firmware for the standard controller as well? At some point you installed the fw using the Smart controller, but that doesn't bring the standard controller into the mix. You have to repeat.
 
  • Like
Reactions: edgardcafe

edgardcafe

Well-Known Member
Joined
Nov 23, 2020
Messages
340
Reaction score
174
Location
Fort Lauderdale- FL
@edgardcafe Do you use an android or ios device with the standard remote? And, what FW are you using on the craft?
I use iOS (iPad mini )and sometimes my iPhone 12. Im using the latest FW .. but I’m having issues with my SC because sometimes it’s frozen/ hyperlypse does not work properly, lose connection etc... So, I wrote to Ken Booth, and he replied me back saying to downgrade to the previous FW. I’m thinking in doing it although little afraid to downgrade, as we know Ken Booth is not working for Autel anymore.
 

yarrr

Active Member
Joined
Jan 4, 2022
Messages
42
Reaction score
17
Age
41
By manually updating the firmware with the V2 controller (rather than Enterprise "smart only") targets, photo settings seem to be working.
 
  • Like
Reactions: Dave Pitman

elphtrooper

Well-Known Member
Joined
May 6, 2022
Messages
123
Reaction score
81
Age
47
Just picked up a Standard Controller (for a backup, lighter option, and the RTL button doesn't work on my Smart Controller).

I am able to bind and connect everything with the Standard Controller.

However, I cannot access any photo settings. Everything is greyed out. Can't switch to video, use the camera shutter, etc.

Is this a hardware issue with the Standard Controller?

Another oddity is that the app says new firmware is available (v2.3.8). However, I have updated the vehicle to 2.3.8 via my Smart Controller.
Just to make sure you held it down for long enough? It took me a bit to figure out that you have to hold it for almost 5 seconds before it triggers.
 
  • Like
Reactions: yarrr

yarrr

Active Member
Joined
Jan 4, 2022
Messages
42
Reaction score
17
Age
41
One additional question: in the mobile app with the Standard Controller, at one time there was an option to Match Secondary Controller (button combo home/power/A).

Does this theoretically mean that the Standard and Smart controllers could both be bound to the same vehicle? It didn't seem to work this way for me, but it would be nice if it could.
 

elphtrooper

Well-Known Member
Joined
May 6, 2022
Messages
123
Reaction score
81
Age
47
One additional question: in the mobile app with the Standard Controller, at one time there was an option to Match Secondary Controller (button combo home/power/A).

Does this theoretically mean that the Standard and Smart controllers could both be bound to the same vehicle? It didn't seem to work this way for me, but it would be nice if it could.
I wonder if that the ability to use either controller fully or if it is a team type setup with one person flying and the other controlling the camera...
 

Dave Pitman

Well-Known Member
Joined
Apr 4, 2020
Messages
527
Reaction score
326
Location
Olympic Peninsula - Washington
One additional question: in the mobile app with the Standard Controller, at one time there was an option to Match Secondary Controller (button combo home/power/A).

Does this theoretically mean that the Standard and Smart controllers could both be bound to the same vehicle? It didn't seem to work this way for me, but it would be nice if it could.
The v.1 chipset Evo2 can connect to 2 devices at once. Either 2 controllers or 1 controller and a Live Deck.
The v.2 chipset Evo2 can not.
 

atortaloha

Well-Known Member
Joined
Mar 24, 2021
Messages
146
Reaction score
125
Age
49
I use iOS (iPad mini )and sometimes my iPhone 12. Im using the latest FW .. but I’m having issues with my SC because sometimes it’s frozen/ hyperlypse does not work properly, lose connection etc... So, I wrote to Ken Booth, and he replied me back saying to downgrade to the previous FW. I’m thinking in doing it although little afraid to downgrade, as we know Ken Booth is not working for Autel anymore.
I don’t even know how to downgrade and it’s not on autels site wither and of course can’t get in touch with them either.
 

edgardcafe

Well-Known Member
Joined
Nov 23, 2020
Messages
340
Reaction score
174
Location
Fort Lauderdale- FL
I don’t even know how to downgrade and it’s not on autels site wither and of course can’t get in touch with them either.
I already downgraded with the help of Mr. Ken Booth. I just copied the .bin files to a Sdcard, inserted in the drone, and it automatically downgraded. For the SC Autel Explorer also download the .apk file to a Sdcard and with a USB Adapter inserted in the SC and installed it.
 
  • Like
Reactions: elphtrooper

Latest threads

Members online

Forum statistics

Threads
9,443
Messages
89,741
Members
7,481
Latest member
DroneZone